Lokalna i ekologiczna żywność – w jaki sposób może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia?

Eksperci od lat alarmują, że wysoko przetworzona żywność, fast foody oraz gotowe potrawy, które wystarczy odgrzać w mikrofalówce, nie są dla nas zdrowe. Wśród chorób cywilizacyjnych wyróżnia się przede wszystkim cukrzycę, miażdżycę i otyłość. Jednak obecnie dodano też insulinooporność, która nieleczona zawczasu może doprowadzić do cukrzycy. Również nadwaga, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży jest niezwykle groźna. Źle utrwalone nawyki żywieniowe, są najpierw jej przyczyną, a później otyłości. Czy można z tym coś zrobić?

Żywność wysokiej jakości to podstawa zdrowej diety

Chcąc mieć zdrową i smaczną dietę, wcale nie trzeba szukać drogich produktów. Wystarczy lokalna, ale ekologiczna żywność, którą można znaleźć choćby w http://www.warzywa-gacek.pl/. Warzywa i owoce, które powinny być podstawą każdego jadłospisu, możemy kupić tanio, nawet jeśli pochodzą z kontrolowanych upraw, gdzie dba się o to, aby zbiory były wysokiej jakości.

Polskie owoce i warzywa mają takie same wartości odżywcze, jak ich egzotyczne odpowiedniki. A przede wszystkim są tańsze. Choćby biorąc pod uwagę ziemniaka i batata, mamy możliwość zauważyć bardzo szybko jaka jest różnica w cenie. A który jest lepszy? Tu można po prostu powiedzieć, że ten, który my lubimy bardziej.

Dbając o to, co jemy, poprawiamy stan swojego zdrowia. Zaczynając od diety zgodnej z piramidą żywnościową, która opiera się właśnie na zieleninie, z pewnością będziemy czuć się lepiej, a przede wszystkim zapobiegniemy rozwojowi niektórych chorób, które nazywa się dieto zależnymi.

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − 8 =