Przeciętny człowiek marnuje minimum 100 kilogramów jedzenia w skali roku. Traci w ten sposób mnóstwo pieniędzy i jednocześnie przyczynia się do nadmiernego obciążania środowiska naturalnego. Taka nieodpowiedzialność wynika nie tylko w lenistwa, ale również z braku wiedzy na temat prawidłowego przedłużania przydatności poszczególnych produktów do spożycia. Pakowarka próżniowa stanowi rozwiązanie problemów w omawianym zakresie.
Wspomniana we wstępie pakowarka to nowoczesne urządzenie pozwalające na hermetyczne zabezpieczanie warzyw, owoców, sosów, wypieków, wyrobów sypkich, mięsa czy ryb. Usuwa ono powietrze z opakowania, chroniąc tym samym zawartość przed bakteriami, zarodkami drożdży i pleśnią. Produkty zachowują idealną świeżość, nie wysychają i nie tracą cennych składników odżywczych, a przy okazji nie pochłaniają brzydkich aromatów z lodówki. Korzystając z pakowarki próżniowej, można z powodzeniem zaplanować i przygotować posiłki na kilka tygodni do przodu. Na uwagę zasługuje również suszenie owoców, warzyw i grzybów za pomocą dehydratora. Sprzęt ten konserwuje żywność poprzez eliminowanie z niej wilgoci. Uzyskane tą metodą produkty świetnie nadają się jako dodatek różnych dań w sezonie zimowym. Nie zapomnijmy ponadto o mrożeniu i kiszeniu.