Świeżo wyciskane soki są przeogromnym źródłem witamin i minerałów. Nie każdy lubi spożywać surowe warzywa, ale w połączeniu z owocami są smaczne i zdrowe. W dodatku w postaci soków substancje odżywcze są szybciej transportowane do krwiobiegu. Dzięki temu można poczuć się lepiej niemal natychmiast.
Napoje ze sklepu zawierają dodatkowy cukier lub słodziki. Oprócz tego zawierają znikome wartości dla organizmu. Dzieje się tak dlatego, że są one pasteryzowane w wysokiej temperaturze, rozrzedzane wodą i często z koncentratu. W efekcie smak i wygląd to jedyne ich atuty. Dla porównania w warunkach domowych powstanie litr świeżego płynu z 1,5-2 kg surowca. Trudno jest zjeść taką ilość pokarmu za jednym razem. Organizm musiałby zużyć sporo energii na jego przetrawienie. Sok owocowo-warzywny jest lżejszym, ale sycącym odpowiednikiem. W jego odpowiednim przyrządzeniu pomogą wyciskarki do soków.
Stworzenie własnej smacznej kompozycji jest banalnie proste. Wystarczy dowolnie połączyć cztery elementy, aby otrzymać różnorodne koktajle. Jako bazę można zastosować wodę, mleko roślinne lub wodę kokosową. Do tego dodać zielone warzywo, np. jarmuż, roszponkę, szpinak. Wybrać ulubiony owoc cytrusowy lub naturalnie słodki, jak banan czy daktyle. Wzmocnić smak kurkumą, imbirem, czarnuszką, siemieniem lnianym lub migdałami. Taką mieszankę należy spożyć od razu po przyrządzeniu. Można też przechować kilka godzin w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.