Panuje przekonanie, że różnego rodzaju napoje oraz soki tłoczone z jabłek, to świetne źródło witamin, minerałów oraz składników odżywczych. Choć oczywiście nie da się ukryć, że w niektórych przypadkach jest to prawda, to należy mieć na uwadze jeszcze jeden fakt. Nie każdy produkt oferowany na sklepowych półkach został przyrządzony w zgodzie z naturą. Znaczna część soków i napojów zawiera cukier lub substancje słodzące. Wbrew pozorom te drugie również mogą poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu, jeśli są nadużywane. Ważne jest więc to, aby nauczyć się rozpoznawać, kiedy dany produkt rzeczywiście jest naturalny, a kiedy jest to tylko manipulacja producenta. Oto krótkie zestawienie tego, ile cukru mają w sobie dane produkty.
Warto na wstępie podkreślić, że cukier znajduje się już w samych owocach, dlatego niemożliwe jest stworzenie soku, który byłby całkowicie od niego wolny. Co więcej, taka substancja nie jest zupełnie szkodliwa dla zdrowej osoby. Naturalne soki tłoczone stworzone chociażby z pomarańczy zawierają średnio mniej niż 9 gramów cukru na 100 mililitrów napoju. Co ciekawe, jeśli jednak wybierzemy sok 100% z tego samego owocu ze sklepowej półki od jednego z topowych producentów, wówczas możemy spodziewać się około 6,5 łyżeczki białej substancji. To daje nam zaledwie 3,5 gramów cukru na 100 mililitrów. Wówczas pojawia się pytanie, co stało się z pozostałą częścią i czy napój nadal jest naturalny? A może został zastąpiony substancjami słodzącymi?