Pasta curry to składnik wykorzystywany w bardzo wielu orientalnych potrawach kuchni indyjskiej, tajskiej, malezyjskiej czy kambodżańskiej. Występuje w kilku odmianach, ale najczęściej używana jest wersja czerwona, żółta oraz zielona. Można ją z powodzeniem dodać chociażby do popularnych sajgonek. Z dokładnym przepisem na to smaczne danie zapoznamy się np. na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/przepis/sajgonki-przepis-internauty/.
Pastę curry przygotowuje się z różnych składników – w zależności od regionu Azji czy upodobań kucharza. Najprostszy przepis opiera się na połączeniu ze sobą ostrych papryczek chili, liści kaffiru, korzenia galangalu, kolendry, kminu, trawy cytrynowej, czosnku, mieszanki przypraw curry, soli, soku z limonek oraz mleczka kokosowego (ewentualnie jogurtu). Wszystkie elementy należy dokładnie zmiksować do momentu uzyskania idealnie gładkiej masy. Czosnek i ziarna można dodatkowo uprzednio zeszklić na oliwie z oliwek lub maśle klarowanym.
Pasta curry jest znakomitym dodatkiem przede wszystkim do azjatyckich dań z kurczakiem, wołowiną, makaronem oraz białym ryżem w roli głównej. Świetnie komponuje się też z owocami morza (zwłaszcza krewetkami i kalmarami), niezbyt tłustymi rybami (np. tuńczykiem i łososiem), serem tofu, szpinakiem i smażonymi warzywami. Co więcej, można ją bez obaw wykorzystywać nawet w naszych rodzimych potrawach – wspaniale podkreśli smak zupy marchewkowej, puree z groszku, czy placków ziemniaczanych. Niewielki słoiczek pasty wystarczy na dosyć długo, ale zaleca się jego przechowywanie w lodówce.