Od wielu lat w branży gastronomicznej obserwuje się bardzo duży rozwój. Nieustannie na rynku i w sklepach pojawiają się nowe urządzenia, które mają za zadanie ułatwienie pracy oraz lepszą organizację obowiązków. Zmiany te dotyczą przede wszystkim kuchni – w końcu w restauracji to ona oraz serwowane przez kucharzy i pomocników potrawy są główną reklamą lokalu i jego wizytówką oraz powinny zachwycać klientów i zachęcać do odwiedzin osób, które jeszcze nie miały okazji na obiad czy kolację w danej restauracji.
Rozwój technologii oraz dostęp do nowoczesnych urządzeń sprawia, że stare i dotychczas używane urządzenia odchodzą powoli do lamusa. Sprzęt AGD, który pojawił się na sklepowych półkach w przeciągu ostatnich kilku lat charakteryzuje się bardzo wysoką jakością oraz przede wszystkim funkcjonalnością – m.in. ze względu na dostęp do różnorodnych gadżetów i dodatkowych funkcji. które nie były wyposażone dotychczasowe urządzenia. Dlatego też bardzo ważną kwestią jest fakt, żeby wyposażenie restauracji było na bieżąco uzupełniane oraz wraz z użyciem poszczególnych urządzeń wymieniane na nowe.
Doskonałym przykładem zmiany, jakie zachodzą w urządzeniach są opiekacze gastronomiczne. Kiedyś służyły one wyłącznie do opiekania półproduktów oraz przygotowywania niektórych potraw. Obecnie są one na tyle funkcjonalne, że posiadają między innymi możliwość stopniowania temperatury, wbudowany czasomierz oraz automatyczne wyłączanie. Jest to bardzo duże udogodnienie dla wszystkich kucharzy i pomocników kuchennych, ponieważ ułatwia pracę i znacznie ją przyśpiesza.