Restauracja to lokal gastronomiczny specjalizujący się w przygotowywaniu i serwowaniu klientom rozmaitych potraw. Podstawą jej sprawnego funkcjonowania jest odpowiednie wyposażenie, obejmujące szereg nowoczesnych urządzeń ułatwiających wykonywanie poszczególnych zadań. Niektóre muszą być przeznaczone do gotowania czy pieczenia, inne do chłodzenia produktów i ich przechowywania, a jeszcze inne do mieszania składników. Najbardziej pożądane sprzęty zostaną wymienione i pokrótce opisane w dalszej części artykułu.
Podstawowym urządzeniem wymaganym w każdej restauracji jest oczywiście piec gastronomiczny służący do obróbki termicznej dań. Najlepiej w codziennym użytkowaniu sprawdza się wszechstronny model konwekcyjno-parowy (zasilany elektrycznie), który pozwala na wygodne pieczenie i blanszowanie. Nie obejdzie się ponadto bez miksera planetarnego, stanowiącego wprost nieocenioną pomoc przy wyrabianiu ciasta, ubijaniu piany z białek jaj kurzych, rozcieraniu oraz urabianiu. Charakteryzuje się on na stałe przymocowaną podstawą i posiadaniem dzieży o sporej pojemności. Kolejne niezwykle przydatne rozwiązanie to schładzarko-zamrażarka szokowa. Jej główna funkcja polega na skutecznym schładzaniu gorących potraw do temperatury 25-30 stopni Celsjusza (w ciągu około 90 minut). Dodatkowo daje możliwość zamrożenia wybranego produktu do poziomu -180 stopni Celsjusza w czasie 240 minut. Oto pozostałe godne polecenia urządzenia do restauracji:
– szafa chłodnicza z dużą liczbą półek i schowków,
– zaawansowana zmywarka z funkcją wyparzania naczyń (podblatowa, kapturowa lub tunelowa),
– maszyna do wytwarzania lodu,
– grill elektryczny.