Food truck – lepszy niż lokal stacjonarny?

Różnica między lokalem stacjonarnym, a food truckiem jest dość oczywista. Odpowiedź na pytanie, które z rozwiązań jest lepsze bywa trudna. Jednak warto porównać oba te typy przed podjęciem inwestycji w swój lokal gastronomiczny. 

Co wyróżnia food trucki?

Samochody gastronomiczne, bo tak brzmi polska nazwa tych pojazdów, zostały stworzone do dostarczania posiłków wszędzie tam gdzie jeszcze niedawno nie było takiej możliwości. Jeszcze kilka lat temu na festynach czy dużych koncertach trudno było zjeść coś innego niż popcorn albo watę cukrową. Dziś możemy wybierać z bardzo szerokiej oferty. Co więcej dania podawane w food trucks mają zazwyczaj bardzo wysoką jakość i nie różnią się od tych serwowanych w restauracjach. Dużą zaletą ciężarówek z jedzeniem jest również możliwość dotarcia wszędzie tam, gdzie akurat znajduje się szerokie grono klientów, którzy chętnie zjedzą coś z naszego menu. Decydując się na lokal stacjonarny, jesteśmy mocno ograniczenie jego lokalizacją.

W przypadków food trucków to nie klient przychodzi do nas a raczej my jesteśmy wszędzie tam, gdzie są klienci. W ten sposób nie tylko poszerzamy grono odbiorców, ale również znacząco zwiększamy zyski. Nawet jeśli zdecydujemy się na pracę wyłącznie w sezonie letnim, gdy odbywa się najwięcej imprez plenerowych, może okazać się, że dochody będą porównywalne z tymi, które osiągnęlibyśmy w lokalu stacjonarnym w przeciągu roku. Dlatego warto rozważyć zakup lub wynajem food trucka. Lokal stacjonarny, poza ograniczoną lokalizacją, przegrywa również wysokimi kosztami najmu i utrzymania oraz koniecznością wysokich inwestycji. 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 − 9 =