Oliwa z oliwek to zdrowy tłuszcz, który ma wiele dobroczynnych właściwości. Jest ona podstawą diety śródziemnomorskiej uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie. W sklepach znaleźć można ogromny wybór tego produktu, ale warto dowiedzieć się na co zwrócić szczególną uwagę, aby wybrać oliwę najwyższej jakości.
Trzeba wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów oliwy pozyskiwanej z oliwek. Extra virgin jest tłoczona w naturalny sposób bez jakiejkolwiek chemicznej ingerencji. Jej kwasowość nie może być większa niż 0,8 mg na 100g produktu. Z kolei oliwa virgin może posiadać kwasowość wynoszącą maksymalnie 2 mg na 100g. Oliwa rafinowana pozyskiwana jest w procesie rafinacji, podczas którego traci ona jednak niektóre ze swoich właściwości. Wybierają więc ten tłuszcz w sklepie, trzeba dokładnie sprawdzić kwasowość, gdyż świadczy ona, w jaki sposób powstała. Bardzo duże znaczenie dla jakości oliwy ma również to, gdzie została wyprodukowana. Na szczęście najlepsza oliwa z oliwek z Grecji oraz innych krajów śródziemnomorskich jest dostępna w wielu sklepach stacjonarnych czy internetowych. Wybierając ją mamy gwarancję, że jest pełna wartościowych witamin, a także składników odżywczych.