Kawa świeżo palona – jakie ma zalety?

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Cieszą się nią ludzie w każdym wieku, od dzieci po dorosłych i jest spożywana od wieków.

Kawy świeżo palone mają wiele korzyści, również tych, które nie są tak dobrze znane. Oto niektóre z korzyści płynących z picia kawy:

Możesz poczuć różnicę

Świeżo palona kawa oferuje znacznie bardziej intensywny smak niż starsza kawa. Kiedy kupisz świeżą kawę, będziesz w stanie wyczuć różnicę między nią a starszymi odmianami. Dzieje się tak dlatego, że kawa z czasem traci swój smak, więc im starsza, tym mniej ma smaku.

Jest lepsza dla zdrowia

Proces palenia może zniszczyć niektóre związki w kawie, które są dla Ciebie dobre, ale świeżo palona kawa będzie miała więcej nienaruszonych przeciwutleniaczy niż starsze odmiany. Te przeciwutleniacze obejmują kwas chlorogenowy i kwas kofeinowy, które, jak wykazano, mają korzystny wpływ na zdrowie. Wykazano, że kwas chlorogenowy znajdujący się w świeżo palonej kawie zwiększa wrażliwość na insulinę i pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2. Może również pomóc w zapobieganiu chorobom wątroby.

Zyskasz dzięki niej więcej energii

Kofeina jest stymulantem, który zwiększa czujność poprzez blokowanie pewnych neuroprzekaźników w mózgu zwanych receptorami adenozyny. Blokując te receptory, kofeina pomaga zachować czujność i koncentrację w ciągu dnia bez uczucia zmęczenia czy senności. Kofeina zwiększa również chwilowo ciśnienie krwi i tętno, co może sprawić, że ludzie czują się bardziej energiczni.

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery × dwa =