Zostanie producentem żywności to dziś bardzo intratny biznes. Ludzie w Polsce zawsze lubili jeść mięso i być może dlatego, że w PRL-u było ono trudniej dostępne, w wolnej Polsce jest chętnie kupowane. Od czasu upadku komuny liczba fabryk żywności zaczęła rosnąć w lawinowym tempie.
Dotyczy to także manufaktur mięsnych, które dziś przeżywają prawdziwy renesans. W takiej fabryce potrzebne są urządzenia, które produkują żywność. Oczywiście w zakładzie produkcji mięsa trzeba pamiętać o higienie i warunkach bhp, bo w przypadku ewentualnych nieprawidłowości możemy mieć ciężkie konsekwencje.
Od samego początku istnienia w zakładzie muszą być zamontowane kafelki, które winne być odebrane przez inspektora Sanepidu. Do utrzymania właściwej higieny niezbędne będą myjki, które wyczyszczą kafelki oraz inne powierzchnie w fabryce żywności. Specjalne urządzenia tego typu oferuje m.in. Ibis.
Być może za sprawą popularnych programów telewizyjnych, a także mody, która przybyła do nas z Zachodu, ludzie w naszym kraju jedzą też coraz więcej słodyczy. Szczególnie popularne są dziś eklery, które nawiasem mówiąc pokochała niemal cała Europa. Z Ameryki przybyły do nas za to muffiny, czyli popularne babeczki w różnych smakach.
Szczególnie chętnie kupowane są te czekoladowe, ale ciekawym pomysłem jest też serwowanie zielonych muffinów ze szpinakiem. Do produkcji tych słodkich wyrobów przydatne są miesiarki, pomagające wyrabiać ciasto, a do wypiekania – piece piekarniczo-cukiernicze, które każda piekarnia powinna mieć na wyposażeniu.