Jakie składniki wzmacniają odporność?

Naturalna odporność organizmu to nasza bariera, która służy bronieniu się przed różnego rodzaju wirusami i bakteriami. Odgrywa bardzo istotną rolę w naszym życiu, dlatego warto dołożyć wszelkich starań ku temu, by o nią zadbać. W jaki sposób to zrobić? Wbrew pozorom nie trzeba od razu zaopatrywać się w szereg suplementów diety. Doskonałym rozwiązaniem będzie przeanalizowanie swojego jadłospisu i umieszczenie w nim produktów, które obfitują w witaminy i związki odżywcze wzmacniające odporność.

Smacznie i zdrowo

Niezastąpione okażą się oczywiście owoce cytrusowe, które posiadają dużą zawartość witaminy C pomocnej przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach i nie tylko. Pomarańcze, cytryna, mandarynki – to tylko niektóre przykłady. Do pobudzenia układu immunologicznego przyda się również witamina A. Znajdziemy ją zwłaszcza w marchewce, brokułach, papryce, morelach i pomidorach. Z kolei korzystnej dla organizmu witaminy B szukajmy w nabiale, kiełkach, orzechach i drobiu. Łatwo można zauważyć, że przy pomocy tych artykułów jesteśmy w stanie przygotować wiele smacznych dań i dodatków do posiłków, a co za tym idzie, bez zbędnych problemów znaleźć dla nich miejsce w swojej diecie.

Pamiętajmy także o regularnym piciu dużych ilości wody mineralnej. Umożliwi ona pozbycie się toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, a także nawilży tkanki, które będą działać sprawniej. To wszystko pomoże nam w zachowaniu odporności i unikaniu, lub możliwie szybkim zwalczaniu infekcji. Wiele przydatnych porad dotyczących zdrowego odżywiania można znaleźć na stronie https://fitorsweet.pl/category/abc-zdrowego-odzywiania/.

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × jeden =