Jakie dania warto jeść z dżemem?

Potrawy z dżemem to świetny sposób na pyszne śniadanie w gronie rodziny. Zwłaszcza dla dzieci, które uwielbiają słodkie rzeczy, może to być wyjątkowa atrakcja, znakomicie rozpoczynająca dzień. Przy tym warto pamiętać, że w tego rodzaju produktach ma miejsce spore nagromadzenie witamin i minerałów. Oznacza to więc sporą dawkę zdrowia dla każdego miłośnika tego typu potraw.

Smacznie i zdrowo

Dżemy można wykorzystać na wiele sposobów jeśli chodzi o kulinarne dzieła. Przede wszystkim bardzo dobrze nadają się na kanapki. Chleb z masłem i dżemem, to znakomita kompozycja. Szczególnym rarytasem pod tym względem z pewnością będzie dżem poziomkowy. Jego walory smakowe i odżywcze są niezwykle atrakcyjne. Poza tym dżemy można wykorzystać jako dodatek do naleśników. Dobrze skomponowane potrafią zachwycić smakiem każde podniebienie. Niezwykle pożywnym posiłkiem jest kasza manna z dodatkiem dżemu. Tego typu danie jest cenione od dawna. Powszechnie wiadomo, że nie tylko dzieciom przyniesie to rozkosz podczas jedzenia. Niejeden dorosły potrafi się zajadać tym zdrowym posiłkiem. Do dżemu świetnie nadaje się też musli. W tym wypadku można połączyć ze sobą wiele składników, zaczynając od płatków, które są źródłem błonnika, poprzez mleko dostarczające wapń, a kończąc na suszonych lub świeżych owocach, które zawierają wiele witamin.

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

1 × 3 =