Do jakich dań podaje się wino wytrawne?

Umiejętność doboru odpowiedniego wina do posiłku jest niezwykle cenna. Trunek ten w zależności od jego rodzaju może bowiem znacznie wpłynąć na walory smakowe dania, wzbogacając tym samym doznania kulinarne. Jednym z częściej serwowanych win jest to wytrawne. Do jakich potraw sprawdzi się najlepiej? 

Białe wino wytrawne — idealne wzbogacenie smaku

Wytrawne wino białe jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Wspaniale podkreśla ich smak. Łączy w sobie delikatność, wraz z mocnym charakterem, dlatego też idealnie nadaje się do dań z drobiu, czyli do kurczaka, gęsi, czy kaczki. Zazwyczaj białe wino wytrawne podaje się również do tłustych ryb, takich jak łosoś oraz do innych owoców morza. Co więcej, trunek ten bardzo dobrze komponuje się również w towarzystwie sałatek oraz grzybów. 

Czerwone — najlepsze do mięs

Czerwone wino wytrawne słynie nie tylko ze swych walorów smakowych, ale i właściwości wspomagających trawienie. Z tego też powodu zazwyczaj serwuje się je w towarzystwie potraw ciężkich i dość tłustych. Z pewnością jest to najlepszy dodatek do dań w sosie śmietanowym, a także tych smażonych. Wino tego typu zapewnia doskonały balans i nie tylko podkreśla smak, ale i sprawia, że potrawa staje się lżejsza. Większość osób z pewnością wie, że trunek ten jest najlepszym towarzyszem czerwonych mięs. Nic nie pokreśli smaku steku wołowego jak odpowiednio dobrane czerwone wino wytrawne. Wielu kucharzy wręcz zaleca takie połączenie, gdyż tylko ono zapewnia taki efekt naszym kubkom smakowym.

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 1 =