Pandemia zmieniła codziennie nawyki wielu osób, w tym również kulinarne. Coraz rzadziej jadamy posiłki na mieście, a zaczynamy doceniać domowe jedzenie. W naturalny sposób zaczęliśmy także dbać nie tylko o to co jemy, ale również chętniej wracamy do smaków dzieciństwa. To właśnie kompoty, owoce w zalewie, jak również domowe syropy, przywołują w nas wspomnienia ukochanych smaków. Sezon letni się kończy, a wraz z nim nadchodzi czas, by gromadzić na nadchodzącą zimę ulubione przetwory owocowe. Które z nich są najsmaczniejsze i warto je mieć w swoim domu podczas zimy?
Nie ma chyba obecnie owoców, z których nie mogłyby powstać smaczne i domowe przetwory. W zależności od naszego gustu i przeznaczenia takich produktów, możemy znaleźć nie tylko klasyczne dżemy, ale również musy owocowe, syropy, czy konfitury. Ich zastosowanie w kuchni jest ogromne. Zdrowe dżemy i konfitury możemy wykorzystać do pieczenia domowych ciast, jak również użyć ich, jako nadzienie do naleśników. W połączeniu z gorącą herbatą, mogą skutecznie poprawić nam nastrój, w czasie długich i chłodnych wieczorów. Do wyboru możemy mieć przetwory owocowe np. z wiśni, malin, jagód, a nawet niedocenionego pigwowca.
Syropy owocowe mogą być też skutecznym narzędziem w walce z przeziębieniem. Ich regularne stosowanie pomaga także wzmocnić naszą odporność. Dolewając do herbaty syropu z porzeczek, aronii czy kwiatu czarnego bzu, dostarczamy naszemu organizmowi cennych witamin, które są niezbędne do zachowania zdrowia.
Ciekawą alternatywą dla świeżych owoców, są np. cytryny w syropie. Mogą one nadać interesującego smaku nie tylko przygotowywanym deserom, ale również wzbogacą smak każdego drinka.