Szkolenie HACCP to rozwiązanie, które zrodziło się z potrzeby troski o bezpieczeństwo konsumentów, a dotyczy ono żywności i kwestii jego bezpieczeństwa spożycia. Jest to system, który funkcjonuje już od lat i przyczynił się do tego, że możemy cieszyć się naszym jedzeniem bez obaw o nasze zdrowie.
HACCP to skrót od Hazard Analysis Critical Control Points, który jest systemem stosowanym przez przemysł spożywczy w celu zapewnienia, że produkowana i sprzedawana przez niego żywność jest bezpieczna do spożycia. System ten został opracowany z biegiem czasu w celu zapewnienia, że podczas procesu produkcyjnego nie dochodzi do zanieczyszczenia i spełnione są wszystkie normy bezpieczeństwa.
Szkolenie HACCP https://haccponline.pl/sklep/produkt/szkolenie-haccp-stolowka/ obejmuje zakres przeprowadzania oceny przedsiębiorstwa w celu ustalenia, czy podczas procesów produkcyjnych lub magazynowych mogą wystąpić potencjalne zagrożenia i jak można je kontrolować, zanim dojdzie do szkody. Ten rodzaj szkolenia odbywa się zazwyczaj na początku działalności organizacji, aby zapewnić, że wszyscy pracownicy wiedzą, co mają robić w sytuacji kontaktu z żywnością niezdatną do spożycia.
1. Identyfikacja zagrożenia związanego z produktami;
2. oszacowanie ryzyka związanego z tymi zagrożeniami
3. ustanowienie krytycznych punktów kontroli (CCP) na podstawie oceny ryzyka;
4. ustalenie limitów krytycznych (CL) dla każdego CCP
5. monitorowanie CL CCP przy użyciu procedur monitorowania
6. podjęcie działań korygujących w przypadku przekroczenia CL lub wystąpienia innych odchyleń w CCP.