Przy odpowiednim wyposażeniu lokalu gastronomicznego powinniśmy wziąć pod uwagę parę najważniejszych aspektów. Przede wszystkim zadbajmy o to, aby wynajmowaną/zakupioną powierzchnię odpowiednio eksploatować -zagospodarowanie przestrzenne da nam wiele pozytywów, a dzięki niemu nasze zyski będą mogły poszybować w górę. Ważne jest to jakiego rodzaju posiadamy lokal gastronomiczny, czy jest to raczej mniejszy budynek o ograniczonym menu, czy może restauracja z rozbudowaną opcją wyboru dań. Od tego zależy jakie urządzenia, a przede wszystkim w jakiej ilości będą musiały znaleźć się w naszej kuchni.
Wydzielenie odpowiedniej przestrzeni właśnie na kuchnię gastronomiczną jest rzeczą niezbędną – to na jej terenie powinny znaleźć się również pomieszczenia socjalne, magazyn oraz chłodnia, toalety dla pracowników oraz zamknięta przestrzeń dla menadżera. W części kuchennej powinniśmy zadbać o wystarczającą ilość lodówek, zamrażarek, pieców, piekarników oraz lad chłodniczych – jeżeli nasza restauracja nastawiona jest na dużą rotację klientów i będzie w stanie pomieścić ich dużą ilość powinniśmy wydzielić strefy przygotowywania/obrabiana żywności, to jest każda pojedyncza strefa powinna odpowiadać za coś innego, aby dane składniki nie pomieszały się ze sobą i nie znalazły przypadkiem w daniu, w którym nie miały prawa się znaleźć. Oprócz tego, przestrzeń kuchni głównej powinna charakteryzować się czystością, bowiem to tam właśnie wydawane są i ostatecznie ozdabiane dania, a co za tym idzie, następnie wydawane kelnerom – toteż warto zadbać o to, żeby przepływ kuchnia-kelner był jak najsprawniejszy i jak najszybszy.
Bogaty wybór akcesoriów do gastronomii oferuje m.in. sklep gastronomiczny Instanco.