Leśne przysmaki, które warto włączyć do swoich codziennych posiłków

Leśne przysmaki, które warto włączyć do swoich codziennych posiłków
dorozgryzienia
Styl życia
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Las to wspaniałe miejsce nie tylko do relaksujących spacerów. Jest to również doskonałe źródło cudownych darów natury, które możemy wykorzystywać w swojej kuchni. Aromatyczne grzyby, brusznica, maliny, jeżyny, czosnek niedźwiedzi, a nawet pędy oraz igły sosny, mogą mieć w naszej kuchni mnóstwo zastosowań. Fragmenty znanego wszystkim iglaka sprawdzą się doskonale jako syrop na kaszel, ale również, gdy będziemy piec rybę – igiełki nadadzą jej cudownego aromatu. Zielone źdźbła czosnku dodadzą smaku mięsom, a grzyby są skarbem samym w sobie. Jak włączyć te smakołyki do codziennej diety?

Przepis na dania z darami lasu

Zanim zabierzemy się za gotowanie, znajdźmy dobre źródło leśnych przysmaków. Opierając się na przykładzie witryny internetowej https://devaldano.pl/product-category/twoja-domowa-restauracja/grzyby-suszone/borowik-grzyby-suszone/ będziemy mogli nabyć borowiki suszone bardzo dobrej jakości. Z nich przygotujemy wspaniałe sosy i zupy. Wystarczy namoczyć grzyby przez noc, a następnie wymieszać je z ulubionymi warzywami i zalać wodą. Sos natomiast przygotujemy, dusząc borowiki na maśle i zalewając je śmietanką. W codziennych daniach odnajdą się również słodkie przetwory z owoców leśnych. Jeżynowy dżem będzie doskonałym nadzieniem do naleśników, a borówka brusznica idealnie skomponuje się z mięsami wszelkiego rodzaju.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Czy środki higieniczne mogą być ekologiczne?
Czy środki higieniczne mogą być ekologiczne?
Pogłębiające się problemy związane ze środowiskiem niosą konieczność poświęcenia większej uwagi temu, jak wygląda nasze życie na co dzień, a […]
Ostatnie wpisy