Las to wspaniałe miejsce nie tylko do relaksujących spacerów. Jest to również doskonałe źródło cudownych darów natury, które możemy wykorzystywać w swojej kuchni. Aromatyczne grzyby, brusznica, maliny, jeżyny, czosnek niedźwiedzi, a nawet pędy oraz igły sosny, mogą mieć w naszej kuchni mnóstwo zastosowań. Fragmenty znanego wszystkim iglaka sprawdzą się doskonale jako syrop na kaszel, ale również, gdy będziemy piec rybę – igiełki nadadzą jej cudownego aromatu. Zielone źdźbła czosnku dodadzą smaku mięsom, a grzyby są skarbem samym w sobie. Jak włączyć te smakołyki do codziennej diety?
Zanim zabierzemy się za gotowanie, znajdźmy dobre źródło leśnych przysmaków. Opierając się na przykładzie witryny internetowej https://devaldano.pl/product-category/twoja-domowa-restauracja/grzyby-suszone/borowik-grzyby-suszone/ będziemy mogli nabyć borowiki suszone bardzo dobrej jakości. Z nich przygotujemy wspaniałe sosy i zupy. Wystarczy namoczyć grzyby przez noc, a następnie wymieszać je z ulubionymi warzywami i zalać wodą. Sos natomiast przygotujemy, dusząc borowiki na maśle i zalewając je śmietanką. W codziennych daniach odnajdą się również słodkie przetwory z owoców leśnych. Jeżynowy dżem będzie doskonałym nadzieniem do naleśników, a borówka brusznica idealnie skomponuje się z mięsami wszelkiego rodzaju.