Dzika róża to bogate źródło substancji czynnych, wzmacniających nasz organizm, poprawiających nasze zdrowie i samopoczucie oraz pełniących zadanie pielęgnacyjne. Przede wszystkim jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która to jest niezywkle ważna w kwestii odporności naszego organizmu. Witamina C zawarta w dzikiej róży wspomaga system odpornościowy organizmu przy przeziębieniach, w ciąży, w chorobach naczyń krwionośnych oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Zawiera także różnego rodzaju kwasy owocowe, które mają bardzo pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzika róża wzmacnia je, pielęgnuje i zapewnia zdrowy wygląd. Ma także inne właściwości. Są to umiejętności uspokajające, antydepresyjne oraz łagodzące bóle głowy. Dzika róża jest więc doskonałym, a co ważniejsze naturalnym źródłem ogólnego wzmocnienia naszego organizmu. Z tego względu warto korzystać i sięgać po dziką różę jak najczęściej. Pomocne w tym będą nam różne przetwory z płatków róży. Ich przykładem może być chociażby olejek różany, który jest doskonałym środkiem uspokajającym, a po części, także przeciwbólowym. Są to także konfitury, dżemy i syropu. Podczas ich wyrobu dzika róża co prawda traci część swoich zdrowotnych składników, ale wciąż pozostaje bardzo dobrym źródłem witamin, minerałów i wzmacniających substancji. Może ona także być składnikiem soków prozdrowotnych, jako ich główny i podstawowy składnik. Soki takie są tłoczone naturalnie i w miarę możliwości, pozbywa się z nich cukier. Dzięki temu są doskonałe w codziennej diecie, przynosząc zdrowie i witalność płynące z niezwykłych właściwości dzikiej róży.