Sezam jest jednym z pierwszych produktów wykorzystywanych do produkcji słodyczy.
Po raz pierwszy zostały wykonane przez starożytnych chińskich kucharzy, którzy zgniatali prażone nasiona sezamu z cukrem trzcinowym, aby uzyskać pastę do smarowania, która była używana jako składnik innych potraw. Później zaczęli robić z tej pasty małe kulki i obtaczać je w cukrze lub miodzie, aż pokryły się słodką powłoką. Nasiona sezamu były używane do produkcji słodyczy przez wieki i do dziś są bardzo popularne. O ich historii możesz poczytać więcej na stronie https://www.unitop.com.pl/, gdzie znajdziesz też najbardziej popularne przysmaki przygotowywane z sezamu. Jakie słodycze są więc obecnie wykonywane z sezamu?
Nasiona sezamu są podstawowym składnikiem sezamków; są one często prażone przed zmieleniem na proszek lub używane w całości. Niektórzy producenci używają miodu lub syropu kukurydzianego do słodzenia swoich produktów, podczas gdy inni wolą używać sztucznych słodzików, takich jak sukraloza lub aspartam.
Chałwa to deser w kuchni bliskowschodniej, bałkańskiej i południowoazjatyckiej. Wykonywany jest z tahini (pasta z nasion sezamu) i syropu cukrowego lub miodu. Często występuje z dodatkami innych składników takich jak posiekane orzechy lub suszone owoce, takie jak daktyle i morele. W krajach arabskich chałwa jest często spożywana jako śniadanie lub deser.